May 28, 2016

Empañadas (met een Mexicaanse twist).

Argentinian empanadas

Eén van mijn favoriete dingen aan reizen is het ontdekken van nieuwe smaken en gerechten... wat eigenlijk grappig is want dat is net een van de redenen waarom ik reizen haatte als kind. Maar dingen veranderen en ik dus ook. Eén van de nieuwe dingen die ik in Argentinië leerde kennen waren empañadas maar ik moet toegeven dat het geen liefde op het eerste gezicht was. De Argentijnse vulling kon me niet meteen bekoren. Het was wel lekker maar niet "ooooh kei lekker, gimme more", snappie? Ik probeerde verschillende vullingen en bedacht uiteindelijk deze empañada met een Mexicaanse twist. Ik experimenteer nog met andere recepten maar kreeg al heel positieve reacties op deze dus die wilde ik toch al even delen. Het is het perfecte hapje of zelfs voorgerecht (moet je er wel meer dan 1 geven ;) ). In Argentinië eten ze vaak 2-3 empañadas als lunch. Het is hun equivalent van onze Belgische boterhamemen, zeg maar. Anyway, hier komt het recept voor de échte Argentijnse empañada met een niet zo Argentijnse vulling!


Ingrediënten

Vulling

  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 klein blikje zoete popcorn
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 kleine courgette
  • 1 wortel
  • 1/2 prei
  • 1/2 ui
  • 3/4 blik tomatenstukjes
  • klein teentje look
  • een beetje bonen
  • saté-kruiden

Deeg

  • 1 kg bloem
  • 200 g olijfolie (ja, gram!)
  • 300 ml water
  • snuifje zout

Bereiding

  1. Begin met het maken van ju vulling. Het moet koel zijn vooraleer je de empañadas kan beginnen vullen dus je moet voldoende tijd voorzien om het te laten afkoelen. Ik begin meestal met alle groenten in kleine blokjes te snijden (dus de ui, prei, wortel en de courgette).
  2. Pers de look met een lookperser en fruit even aan in een pan en wat olie samen met de ui.
  3. Voeg het gehakt toe aan de mengeling en plet het met een vork zodat het uit elkaar valt (en je geen brokken krijgt).
  4. Voeg de saté-kruiden toe.
  5. Voeg ook de andere groenten toe (wortel, prei en courgette, in die volgorde best).
  6. Terwijl de groenten zachter worden, kan je de blikjes maïs en kidneybonen al laten uitlekken en vergeet ze zeker ook niet af te spoelen.
  7. Voeg ze ook aan de mengeling toe en laat nog even mee stoven.
  8. Tot slot, voeg je het blikje met tomatenstukjes toe en laat dit mee koken tot een dikke saus ontstaat. Als het echt te lang duurt, kan je altijd maizena gebruiken om de saus beter te binden (heb ik ook al gedaan).
  9. Als je vulling klaar is, haal je het van het vuur en laat je het verder afkoelen in de pan. Af en toe is flink roeren, kan helpen. Nu komt het moeilijke werk: de vulling. Ongetwijfeld het moeilijkste dat je de afgelopen tijd deed: meng alles in een kom tot een geheel.
    OOHOOOF als je het echt op z'n Argentijns wilt doen, maak je een bloemencirkel op tafel en maak je een klein gaatje in het midden. In het midden van de cirkel (in het lege gaatje dus), giet je een beetje olijfolie. Zachtjes aan meng je de olijfolie en de bloem samen. Begin van binnenuit, dan mors je het minst ;). Beetje bij beetje voeg je de olijfolie en het water toe aan het geheel.
    Tip: naargelang de bloem die je gebruikt, kan het zijn dat je mengsel nogal droog is. Voeg dan gewoon nog wat olijfolie toe.
  10. Wanneer het deeg klaar is, rol je het uit op een plat oppervlak (2-3 mm dik) en snij je er cirkels uit (een bordje werkt perfect).
  11. Neem een cirkel en leg een lepel van de vulling op een helft van de cirkel. Sop je vinger in een beetje water en maak hiermee de helft van de cirkel nat. Vouw de andere helft van de cirkel over de andere en druk goed aan. Om zeker te zijn dat de empañada goed gesloten is, kan je een techniek gebruiken die ik in Argentinië leerde (Pas op: het is niet gemakkelijk!).
    Je begint dus aan één eind van de halve cirkel en vouwt het tipje naar binnen, in een driehoekje. Zo werk je verder, steeds driehoekjes naar binnen vouwend, tot je aan de andere kant uitkomt. Het laatste driehoekje moet je een beetje wegmoffelen. Niet gemakkelijk en zelfs na veel oefenen heb ik de techniek nog niet onder de knie. MAAR gelukkig werkt het toedrukken met een vork even goed!
  12. Om de empañadas te garen, kan je tot slot nog twee technieken gebruiken ook. Ofwel bak je ze af in de oven, ofwel frituur je ze even.
    Voor de oven: neem er nog een eitje bij en wrijf de empañadas daarmee in vooraleer je ze 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C steekt.
    Voor het frituren: ook 180°C, voor ongeveer een 3-tal minuten of tot goudbruin.
-------------------------------------------------------
English version
One of my favorite parts of traveling is discovering new food and flavours... which is kind of funny because it's one of the main reasons I didn't like traveling as a kid. But things change and so did I. One of the new things I discovered in Argentina were empañadas but I'll have to admit that I wasn't too crazy about the Argentinian filling. It was good but not delicious, you know? I tried a few things and came to this empañada with a Mexican twist. I'm still experimenting with other recipes as well but I got some really good reactions on this one so I already wanted to share it with you. It's perfect as an appetizer or even a starter. In Argentina, people eat 2-3 empañadas as lunch. It's their equivalent to our Belgian sandwiches. Anyway, here's the recipe for a real Argentinian empañada with a not so Argentinian filling.

Ingredients

Filling

  • 300 g minced meat
  • 1 small can of sweet corn
  • 1 can of kidney beans
  • 3/4 can of tomatoes (300 g)
  • 1 small courgette/zucchini
  • 1 carrot
  • 1/2 leek
  • 1/2 onion
  • small clove of garlic
  • a little bit of butter
  • sate spices (or whatever the correct translation is :D)

Dough

  • 1 kg flour
  • 200 g olive oil
  • 300 ml water
  • pinch of salt

Preparation

  1. Start by making your filling. It needs to be cooled off before you can put it in the empañadas and this way, it will have enough time to cool. I usually start by dicing all vegetables (onion, garlic, carrot, leek and courgette/zucchini) into small cubes.
  2. Then, fry the onion and garlic in a pan until glassy.
  3. Add the minced meat and mash with a fork into small pieces so no chunky bits remain.
  4. Add the sate spices to taste. I like to add enough so it has enough flavour. We're cooking Mexican here, right?
  5. Add the other vegetables (carrot, leek and courgette).
  6. While these vegetables bake and soften a little bit, drain the corn and kidney beans and give them a quick rince.
  7. Add them to the mixture and let cook for a little while.
  8. Finally, add the can of tomatoes to the filling and let boil until a thick sauce starts to form. If it take's too long, you can always thicken the sauce with corn starch as well.
  9. While this cools off, start by making the dough. This is super simple; just mix everything together in a bowl. OR if you want to do it the "real' way - how I learned it in Argentina - you just pour all the flour on a table (or other work surface) and make a hole inside. Add the olive oil and water bit by bit in the hole while stirring more and more flour in. You will get a thick mass and a dough will form.
    Tip: Depending on the type of flour you're using, the mixture might be a bit dry after mixing everything together so keep the olive oil and some water at hand. You might need some extra. 
  10. When your dough is done, you can roll it out on a flat surface until you have a thin circle (1 to 1,5 mm thick). Using a small plate, cut out circles (+/- 16cm intersection). 
  11. Take one circle and put a table spoon of the filling on one half of the circle. Dip your finger in some water and stroke along the edges of half the circle so it's quite moist. Fold the other half of the circle on top and press down so it's closed. To decorate, you can use a difficult folding technique which I learned in Argentina. You start at one end of semicircle and make a sort of triangle tip. Fold it upwards, creating another triangle. Keep folding upwards until you reach the other half of the circle and tuck the last triangle in. Like I said, that's not easy so you can use a fork to press down the dough and close the empañada too. Works like a charm!
  12. You can either bake the empañadas in the oven or fry them in fat. I baked mine in the oven which is quite simple: rub in the top of the empañada with an egg yolk and put in a preheated oven of 180°C for about 10-15 min (depending on the exact size of your empañada).
    If you prefer to fry them, you need to put them in a deep fryer of 180°C for about 5 minutes.

No comments:

Post a Comment